Windows

Това е упътване за работа на Windows в конзолно (терминално) приложение. То е по-трудно, но по-образователно. Ако желаете опростената работа с приложение с графичен интерфейс (кликане с мишката само), инструкцията е тук…
За да работите с левкойна под Windows  е необходимо да изтеглите този пакет. След като го разархивирате, внимавайте, че някоя антивирусна програма може да хване някой файл като подозрителен. Може да се наложи да го възстановите от „карантината“. Не се тревожете, вируси няма:
Разархивирате съдържанието му в директория, която сами изберете. Например:
/rockfeller
След това влизате в конзолен прозорец. Това става като натиснете бутона „Старт“ и в търсенето напишете cmd. Намира Command Prompt  и него пускате.

 

След това влизате в директорията, в която разархивирахте пакета, който изтеглихте в началото.

За хората, които цял живот само са кликали с мишка и са драг-енд-дропвали, да уточним как се навигира из директориите в рамките на терминален прозорец.
Ползва се командата cd. Тя идва от „change directory“. Например ако сте в директория на име „petko“, а в нея има поддиректория, на име „joro“, то с командата „cd joro“ влизате в поддиректорията. А ако от joro искате да се върнете в petko, се пише „cd ..“ Има интервал между cd и двете точки после.
Има и други възможности, ако ви интересува, четете из Гугъл за опциите на „cd“.

Та казахме – влизате в директорията, където сте изтеглили пакета от началото на тази инструкция. Например ако сте я поставили в C:\ диска, тогава за да стигнете до нея, пишете:
cd c:\rockfeller 
Припомням, че „rockfeller“ е име за пример, вашето може да се казва както вие си искате.
В директорията има няколко файла. Вас ви интересуват 2 от тях:
levcoind
simplewallet
Пишете в командния ред:
levcoind
Това стартира програмата за връзка със системата (daemon). Т.е. най-важната програма. През нея минава всичко.
Имайте предвид, че първия път, когато стартирате тази програма, може да отнеме известно време да се синхронизира със системата. Т.е. да изтегли „блокчейна“ и да го запази на вашия компютър. В момента го прави за до 15 минути. При второ влизане, няма да е толкова бавно.
След като мине синхронизацията, отваряте втори терминален прозорец. Първият остава отворен и си стои така. Вторият се отваря най-лесно като кликнете с десен бутон на мишката върху иконката на конзолния прозорец, която се е появила в долната лента (taskbar). И избирате Command Prompt. Може и по бавния начин – бутон „Старт“, търсене и т.н., както направихме първия път.
След като се отвори втория терминал, от него отново отивате във вашата директория:
cd c:\rockfeller
Този път пускате втория файл. Пишете в командния ред:
simplewallet
Стартира се програмата за управление на вашия портфейл. Веднага ви изкарва съобщение какво ще правите – отваряне на стар портфейл (wallet), създаване на нов и пр.
Първия път трябва да си създадете портфейл. Т.е. избирате опцията създаване. Това става като напишете буквата в скоби, която е до съответната дума (G).
Ще ви поиска да въведете име и парола за този портфейл (wallet). Името е задължително, може и без парола. Но е силно препоръчително да има такава. Записвате си някъде на скрито място името и паролата. Ако ги забравите, няма спасение. Няма мейлове за възстановяване, няма втора опция.
Например давате име:
ivan-pari
Парола:
123
Това е вашият портфейл. След като е готов, ще го видите в същата директория, в 2 файла:
ivan-pari.wallet
ivan-pari.address
Записвате тези 2 файла на резервно копие някъде. Може и на 2,3,4 копия. Паролата и тези файлове са вашето богатство. Вторият файл съдържа просто вашия адрес. Ако някой иска да ви праща пари, трябва да му го дадете. Първият файл (с разширение wallet) е вашият портфейл. Това е ключът към парите ви в Мрежата. Не го давайте никому, особено на жена ви!
След като направите това, влизате отново в портфейла:
simplewallet
Ако не сте излизали, няма нужда да влизате отново.
Когато ви поиска какво да правите, избирате „O“. Т.е. отваряне на стар портфейл.
Въвеждате името:
ivan-pari
Въвеждате паролата:
123
Ако няма парола, оставяте празно.
След като натистене Enter, портфейлът ви е зареден.
Можете да напишете „help“, за да видите различните възможни команди.
Най-важните са:
balance – проверявате колко пари имате.
start_mining [число] – това стартира „копаенето“ на левкойни. „Число“ означава колко копачки едновременно да въртят. Ако имате 2 процесорна машина, пишете „start_mining 2“. Ако е 16 процесорно чудовище, пишете „start_mining 16“. Ако не напишете нищо, ще върти на 1 процесор.
stop_mining – спира копаенето.
exit – излизате от системата. Много е важно винаги да излизате с тази команда – и от levcoind, и от simplewallet. А не например като затворите прозореца. Така се запазва цялата ви работа до момента и се затваря приложението както трябва. Иначе можете да изгубите част от изкопаното.
Има и команди за пращане на пари на други, ще ги видите с „help“, елементарни са.
Изпращане на пари на друг адрес става със следната команда:
transfer 0 {адрес} {изпратена сума}
Например за да пратите 33 левкойна на адрес „XYZ“, трябва да напишете:
transfer 0 XYZ 33
Разбира се, истинският адрес не е трибуквен. Той е дълга поредица от букви и цифри, която можете да намерите във файла с разширение „address“, там където е създаден портфейла ви. Зарежда се и при зареждане на портфейл в конзолата. Прилича на нещо от типа (моля не тествайте с този адрес, ще пратите пари някому ненужно и няма връщане):
bg2xDqUDs8UUHK3mUsU5fmePjnaWu2suYbPfCmiKwJjM8Hd3QAhriagSEN11VHA4dchas42j6hcD8j5356aq1oSk2S2RDH2KV
Цифрата 0 след командата е указател за нивото да скритост на транзакцията. Да не могат да ви проследят. Например 3 е по-скрито от 0. Но имайте предвид, че докато е нова и по-малка мрежата, тези показатели не работят добре. Затова поне в началото, ползвайте 0.Но да се върнем на „копаенето“.Много е важно да знаете, че то реално става в първия отворен прозорец – levcoind. От втория само нареждате какво да правите. Ако затворите първия, губите връзка със системата.
Списък с команди на технологията Cryptonote (на която е базиран левкойнът) можете да видите тук:
В по-долната част на страницата са.
Приятен тежък физически труд, и бързо забогатяване…