1 месец „Левкойн“ – от скромния старт, до „пълната лудница“…

Днес се навършва 1 месец от създаването на „Левкойна“. Мнозина го свързват с датата 27 декември, но тогава бе направена първата публична обява, и започна доста неочаквания му бурен възход. Реално стартът беше на 15 декември, и това можете да видите, ако инсталирате на нов компютър софтуера и започне синхронизация. Ще видите колко дни „назад“ трябва да се синхронизират.

Левкойнът стартира на 15 декември и първоначално изобщо не се развиваше, както стана след това. След като тръгна, започнах да търся приятели и познати да се включат. И успехите не бяха впечатляващи. От около 30 души, които лично съм поканил, с нещо от типа „ела, тук направих нова валута, ела да копаеш, да се разшири мрежата“, та от около 30 така поканени, едва 5-6 се включиха. Това, заедно с моите 2-3 компютъра създаде съвсем малка мрежа, която изглеждаше доста неубедително.

Препоръките, които ги има по сайтовете, за това как се изгражда „комюнити“, се оказаха не съвсем успешни. Там препоръките са именно такива. Пише: „Привлечете първо с личен контакт свои познати, които биха ви повярвали, не заради валутата, а защото ви познават. При 700 крипто валути, не следвайте универсалния подход, не се стремете да направите „бомба“… Това бяха препоръките, изглеждаха ми правилни, и ги следвах. И от 30 поканени, намерих 5.

В момента, някои от тези, които не се включиха, съжаляват. Защото тогава „койни“ се копаеха доста по-лесно, а днес тези койни добиват стойност. Но истината е, че в началото стартът беше повече от скромен.

На 27 декември бе пуснато съобщение във Фейсбук. Идеята му беше всъщност да стане не това, което стана. Искаше ми се мрежата от 5-6 човека, да стане 10-15. Надявах се на 20. Такава мрежа вече би била стабилна. 5-6 компютъра могат да бъдат затворени с известно усилие от полицията. Но 20 вече е доста по-трудно. Това беше идеята.

Какво се случи след 27-ми, въпреки очакванията ми, всички видяха. Ситуацията излезе извън контрол. В първите часове имаше десетки включили се, а само за 24 часа те бяха стотици, а сложността се увеличи от около 14 хиляди, до 1 милион.

От тази дата насам, ситуацията е „пълна лудница“ – предимно хаотична, и по-малко организирана. Тичаме след всякакви задачи, от всякъде някой ни подвиква. Появиха се заядливци, дето само гововорят, вместо да свършат нещо, преодоляхме първата криза, а по-късно отстранихме и първия бъг. Пуснахме първия пул за съвместно копаене, и проправихме пътя на следващи пулове. Без наше участие, и донякъде с известна предпазливост от наша страна, „левкойнът“ започна да се търгува. Достигна цени, които го направиха да изглежда „абсолютен хит“, сравнен с доста други по-стари крипто-валути.

В момента свързаните Интернет адреси в мрежата са между 700 и 800, вкл. има и от чужбина. Сложността се върти около 20 милиона.

Упрекват ни, че нямаме „план“, „роудмап“, не сме обявили какво ще правим, каква е целта ни. Но тия дето го правят, могат ли да направят нещо такова? В тази ситуация?

Аз имах „роудмап“. Съвсем прост. Имам мрежа с 5 човека, пускам във Фейса, и се намират още 10-15 човека. След това в месеците и годините ще разширяваме мрежата. Това беше планът. Роудмапът.

Като стане „пълната лудница“, какъв роудмап да правя? Мога ли изобщо с това да се занимавам като 25 часа на ден решавам проблеми и пускам нови функционалности, които народът очаква. Дори в момента не е пуснато всичко – няма графичен портфейл, няма експлорър на блоковете. На всичкото отгоре, оказа се и грешка това да няма „предварително заделени койни“, които сега да ползваме за наемане на екип от разработчици. Т.е. нямаме екип, нито имаме лесен начин да го създадем. Идеята екипът да се фининсира от комисионите от пула е пред провал. Появяват се пулове за дъмпинг, дето някой си прави в къщи, и открива, че може да подбие комисионата. Но той няма ангажимент да развива проекта. Не инвестира в програмисти, в екип. Естествено, че е възможно да е по-евтино. Чиста печалба, колкото ми падне, за мен си е.

Разбира се, това не може да се спре, то е част от пазара. Не е и пазарно да разчитаме на пула да храни разработката. Това е просто аварийна идея, спасяване в последния момент. Идея, която изглежда няма да сработи. Правилният вариант би бил „пре-майн“. Отново той не се случи, защото следвах препоръките в „литературата“. Там пише, че има 2 концепции за развитие – с пре-майн и без. Пре-майнът руши доверието, пише, хората си мислят, че тези „пари“ си ги откраднал за себе си. Това е по-важно от необходимостта да имаш ресурс за разработчици. Аз повярвах в този възглед и не направих „пре-майн“. Сега се оправяме в движение. Някак си…

Въпреки трудностите, все пак основателите сме тук, и сме ентусиазирани да довършим проекта. Ще се справим.

Благодарим на всички, които ни повярваха. Бъдете активни, следете редовно ъпдейтите, ако искате допринасяйте като копаете в нашия пул.

Уверени сме, че правим нещо добро за страната си…

Добри Божилов
15.01.2017