Държим се доста добре, въпреки атаките, сега започваме генерален процес на поправяне на малки бъгове, на база на опита на другите валути…

Скъпи приятели,

Левкойнът се развива прекрасно, всичко върви нормално, нищо страшно не се е случило. Продължават определени опити за дестабилизация, но както ви написах предния път, те не могат да бъдат фатални, и са по-скоро загуба на време. Сега се прави нова серия опити, която е насочена към p2p мрежата. Т.е. някой седна, попрочете нещо, и пробва друга слабост. Резултатът от този опит е сходен с предните.
Системата като цяло е стабилна. Тя преживява „детския период“ на всяка крипто-валута – когато е уязвима. Не знам друга валута да е била толкова атакувана на толкова ранен етап. Но за нас е прекрасно, че оцеляваме. Това е брутален тест, който показва, че сме силни.
Към настоящия момент е определен нов приоритет. Сега започваме да преглеждаме кода и ъпдейтите на други криптовалути, основани на CryptoNote. Ще видим какви бъгове са открили, и някои от тях, ако счетем че трябва да се оправят при нас, ще бъдат оправени.
До момента най-големият бъг на всички CryptoNote валути е една доста сложна, но все пак възможна опция да се правят „двойни разплащания“. Т.е. едни и същи пари да се харчат няколко пъти, което би довело до неограничена емисия от фалшиви койни. Този бъг бе поправен с първия ъпдейт, който пуснахме. Повтарям – това е проблем на всички CryptoNote койни, не само на нашия. Всички отговорни койни са го поправили.
Сега започваме следващи усъвършенствания и за няколко седмици ще се справим. Не е сигурно, че бихте усетили някаква промяна, защото доколкото виждам другите ъпдейти, те не са били за нещо кардинално важно. Но някакви подобрения все пак са. И каквото е нужно, ще направим и при нас.
Не е сигурно, че всички тези промени ще променят нещо по отношение на атаките. Доколкото разгледах, няма такъв казус при никоя друга крипто-валута. Т.е. няма такъв бъг. Това си е изначалната характеристика на блокчейна – зависим е от мащаба. Когато направим 1 мегахаш, и то от повече различни нодове (а не само от 1 нод героично поддържан с 500 килохаша от най-големия фен на левкойна и наш приятел, желаещ анонимност), тогава изобщо няма да има такива атаки. И да има, никой няма да ги усети, нито ще има разсинхронизация временна. Много важно да се отбележи това – трябва ни мащаб, но и да не е от 1 място. Трябва ни не 1 нод с много, а много нодове с малко да постигат същата обща мощност.
Припомням, че преди да пуснем пула, системата беше напълно неразбиваема. Защото се състоеше от стотици копачи с процесори, т.е. от много малки и в правилния чейн нодове. Възможностите за атаки възникнаха с пуловете. Вероятно е била грешка да ги пуснем и да покажем на другите как да го направят. Но реално, това рано или късно, би станало и без нас.
Отново ще повторя – всички проблеми са само временни. Както виждате, пулът ни си работи, и си плаща. В момента плащаме на всеки 30 секунди. Ние сме идеалния пул на всяка една валута. Нормалните пулове плащат веднъж на ден, или дори по-рядко. Ние сме отличниците на криптовалутизма…
Не се страхувайте, не се занимавайте с глупости, а просто копайте…
А онези, които се чудят защо Бог не им отговаря, то да прочетат Библията. Бог отговаря на онези, които искрено вярват…