Левкойнът – 6 седмици след лудия старт…


Из форуми и групи доста се коментира „Левкойнът“, дори ме подканяха да се явя да обясня. Но реших да изчакам да видя какво ще стане, преди да го направя. Сега вече ситуацията е приблизително изяснена, и мисля че може да се направи по-широко промоциране.
Както вероятно знаете, преди около 1 месец и половина бе пусната първата българска крипто-валута „Левкойн“. Едно мое споменаване във Фейсбук доведе до абсолютна бомба и лавинообразно нарастване на интереса. То довете до много нови копачи, доведе и доста проблеми.
Факт е, че няколко седмици имахме проблеми, правихме ъпдейти, имахме и спорове с доста хора.
Но към настоящия момент всичко това е решено. И твърдо можем да кажем, че такава валута съществува.
В момента има около 600-700 „пиъра“ в мрежата, като „демона“ показва около 100 постоянно включени средно. Реално включените са повече, защото повечето хора вече копаят през един от 5-те пула, които се появиха. Има ентусиасти и за още пулове.
Валутата е базираната на CriptoNote и в момента сложността на копане е между 10 и 13 милиона.
С мощност от 100 хаша, можете да изкопаете 1,5-2 левкойна на ден. Това е моята домашна техника от няколко стари лаптопа.
Има и доста включили се с ригове и видеокарти. С 4 видеокарти и мощност от 1,5-2 килохаша, правим с един приятел 30-40 койна на ден.
Валутата няма „пре-майн“. Има малък „ранен майн“. Това изглежда почтено към потребителите. Но истината е, че не се оказа най-добрия избор. В момента имаме проблеми с това как точно да финансираме продължаващата разработка. Намерихме решение като впрегнахме комисионите от единия пул и няколко видеокарти да „копаят“ за фонд, с който да се финансира поддръжката. Но приятелски съвет бих дал на бъдещи койн-предприемачи – отделете „пре-майн“. Пише, че не е почтено, но реално е съвсем почтено. Разработката и поддръжката трябва да се финансира някак си.
Макар това да е малко против моите възгледи, Левкойнът вече се и търгува. Стигна до цена 3 лв. за 1 койн, като (аз не знам, не съм търгувал) твърди се, че в момента цената е около 2,50. Тази цена изглежда направо космическа. С нает риг от 1 килохаш, който струва 6 долара на ден, могат да се изкопаят до 20 левкойна. По 2,50 излиза 50 лв. Плащаш 6 долара, получаваш 50 лв. Мисля, че някои вече го правят. Аз не съм го правил, защото считам, че валутата е твърде рано да се търгува. Това са чисти спекулации. Но чисто пазарно, това не зависи от мен, и се случва. Сега ентусиасти ще пускат борса от 1 февруари.
Левкойнът все още няма някои важни елементи от типа на пълен графичен интерфейс (така че и баба ви да може да работи с левкойни). Не е пуснат и блокчейн експлоръра.
Но истината е, че имаме вече „комюнити“, което според написаното в литературата, е най-важното. Имаме поне няколко стотин фена и копача, и мисля, че от тук насетне няма как да вървим надолу.
Това е накратко „Левкойнът“. Надявам се тази информация да ви е полезна.

Добри Божилов