Създателят на ЛевКойна: Почти всички крипто-валути са „пирамиди“, ще ви завлекат парите… Продава ли се някой „койн“ бягайте от него…

Икономически модел на ЛевКойна (накратко), и защо почти всички крипто-валути са „пирамиди“…

ЛевКойнът е проект за Българска Крипто-валута. Целта е един ден да стане именно валута, която да се ползва масово, на мястото на настоящия Лев, но също и на Еврото (считано от основателя на Левкойна за „откровена глупост“).
Ако това стане, ЛевКойнът би следвало на някакъв етап да достигне цена около 1000 лв. за 1 левкойн. Причина за това е ограничената емисия от 9 милиона броя. Ако с тези койни трябва да се покрие стопанският оборот, който в момента се обслужва от около 9-10 милиарда лева (хартиени), то трябва 1 левкойн да е равен на 1000 стари лева.
Това обаче е ПРОЕКТ и ЗАМИСЪЛ, а не е гарантирано. Възможно е и нищо да не стане, или пък ДРУГА КРИПТОВАЛУТА да изпълни този замисъл.
Левкойнът първочално се разпространяваше чрез „копаене“ и има изкопани около 2 милиона левкойна. В момента те се заменят от така наречените „нови левкойни“, които НЕ СЕ КОПАЯТ. Те са предварително изкопани – общо 9 милиона. Причината за промяната бе да се намали зависимостта от програмисти и екип по чисто техническата поддръжка, и да се съсредоточим върху основното. В момента ЛевКойнът ползва платформата на Етера, той е ERC-777 „токън“ и цялата поддръжка се осъществява от блокчейна на самия Етер.
Оставащите 7 милиона Левкойна, след обмяната, се разпространяват по алтернативни методи, които „заменят копането“. Това са основно викторини и състезания в Интернет, с награди Левкойни. Но също, и много важно – с тях се награждават усилия по подкрепа на Левкойна. Например „Поставете рекламно съобщение за Левкойна в профила си във Фейсбук, и ще получите 10 левкойна“.
По този начин се увлича общността да „прави нещо“ за развитие на самия проект.
Идеята на Левкойна е да добие стойност „с времето“. С натрупване първо на малки обороти, после на по-големи, търговия на борси и пр. Т.е. това е „естественият начин на израстване на една валута (не само крипто, всички валути така израстват)“.
ЛЕВКОЙНЪТ НЕ СЕ ПРОДАВА ЗА ПАРИ!
Това е много важна разлика. Масово крипто-валутите пускат определена емисия срещу пари (ICO). Следват обещания за огромни бъдещи печалби. Тази схема е по същество „пирамида“. Повечето крипто-валути няма да добият никаква стойност в бъдеще, и просто „тарикатите“, които са ги създали, ще са източили „едни пари от балъците“.
Тази част напълно се отхвърля от ЛевКойна. Той може да не получи стойност и да се провали. Но създателят му няма да е „прибрал едни пари“.
ЛевКойнът се разпространява само безплатно, като се предвиждат различни други начини това да става. Той се разпространява в МАЛКИ ПОРЦИИ, за да не се получи концентрация на едно място. За да добие стойност една валута, трябва да е разпространена, а не 1 човек да стои върху „буре със злато“ и да се мисли за богат.
Разбира се, собствениците на Левкойни могат да продават своите койни. Ако си купите от тях, си е ваша работа. Въпросът е, че създателят НЕ продава, за да не превърне проекта в пирамида.
Ще се продава в Бъдеще, когато по „естествен път“ валутата добие собствена стойност. Тази стойност ще е много повече от цената, на която сега хипотетично може да се продава. Междувременно, значителен брой койни ще бъдат разпространени безплатно, или срещу някакви усилия по подпомагане на проекта.
Това е накратко концепцията на ЛевКойна…

Добри Божилов
Основател на проекта
12.10.2019